Op zoek naar ruimte in het stelsel

Door: Patrick Moonen, FGL
Op: donderdag 11 april 2024

Het Integraal Zorgakkoord en bewegingen zoals Passende Zorg gaan uit van gezondheid in plaats van ziekte en een grotere rol en betrokkenheid van de burger. Als die burgers initiatieven nemen om het welzijn van mensen in hun buurt te vergroten en de gezondheid te verbeteren, stuiten ze echter vaak op beperkingen en hobbels in de financiering. Financieren vanuit de bedoeling is een beweging om mensen bij elkaar te brengen en te onderzoeken welke ruimte er in het stelsel zit en hoe dat kan worden opgerekt.

HiIbrand Jacobs is grondlegger van Financieren vanuit de bedoeling. “Het is een open leer- en ontwikkelcommunity vanuit alle lagen van zorg, ondersteuning, gezondheid en participatie”, legt hij uit. “Het stelsel van zorg en ondersteuning is ingericht om mensen te helpen als ze het zelf niet kunnen oplossen. Dat is de bedoeling, maar die is wat uit het zicht geraakt. De waarden en inrichting van het zorgstelsel belemmeren de aansluiting op de vermogens van mens en samenleving.”

Partijen bij elkaar brengen

De financiering van de samenwerking tussen burgerinitiatieven en professionals en de financiering van opschaling van die bottom-up samenwerking levert soms problemen op. Financieren vanuit de bedoeling brengt partijen bij elkaar, van initiatiefnemers en regionale samenwerkingsverbanden tot wetenschappers en organisaties als de NZa, het Zorginstituut en VWS. Samen bekijken ze voorbeelden bekijken en bespreken ze belemmerende en bevorderende factoren. En vooral, aldus Jacobs, onderzoeken ze waar de ruimte zit in het stelsel.

“We bekijken een voorbeeld uit de praktijk bottom-up, vanuit de beleving van initiatiefnemers en deelnemers, en top-down, vanuit het perspectief van professionals en toezichthouders", vertelt Jacobs. "In de dialoog brengen we de verschillende perspectieven, kaders en verschillende waarden in kaart. Wij proberen die twee werelden bij elkaar te brengen, begrip te kweken, samen uit te dagen om oplossingen te vinden en deze kennis te verspreiden.”

Lees verder


 

Bron: 

Delen via...