‘’Ook in een rolstoel ligt het geluk voor het grijpen’’

Door: Patrick Moonen, FGL
Op: dinsdag 16 april 2024

Jan-Willem van Gog (55) uit Nederweert bewijst dat het leven niet ophoudt na een ernstig ongeluk. Ook met een beperking kun je bruisen van de energie, actief meedoen en met volle teugen genieten. Het geheim? “Bewegen”, zo klinkt het resoluut. “Sporten houdt mij in alle opzichten fit en gezond”, zegt Jan-Willem die weer zonder hulpmiddelen kan lopen en zich inspant voor het organiseren van rolstoeltrainingen in Nederweert.

Zijn verhaal begint op 23 oktober 2016. Tijdens een tourrit op zijn crossmotor wordt Jan-Willem uit balans gebracht, waarna hij met 80 kilometer per uur tegen een boom klapt en meters verderop een sloot wordt in geslingerd. “Ik wist gelijk dat het mis was. Mijn rechterbeen was verbrijzeld, maar door de adrenaline voelde ik geen pijn. Ik was maar met één ding bezig: overleven.”

Kijken naar wat wel kan

Dankzij adequaat medisch handelen blijft amputatie hem bespaard. Jan-Willems wilskracht doet de rest. In de eerste jaren na zijn motorongeluk moet hij elf (!) keer onder het mes en wordt hij geplaagd door bacteriële infecties. Na elke tegenslag knokt de Nederweertenaar zich er weer bovenop. Hij blijft in beweging, verlegt zijn grenzen en kijkt naar wat hij wél in plaats van niet kan. Tussen de operaties door beklimt Jan-Willem in 2017 met zijn handbike de Mont Ventoux. Een jaar later bedwingt hij de Kaunertaler Gletsjer in Oostenrijk. “Tijdens de voorbereidende training voor deze jaarlijkse Handbike Battle kreeg ik via een speciaal pompje nog antibiotica toegediend ter bestrijding van een bacterie.”

Lees verder


 

Bron: 

Delen via...